+36 30 694 30 34 dorog.tdm@gmail.com

HÍREINK

Kategória: Dorogi TDM települései, Hírek, Dátum: 2017 augusztus 21

Megyénkben egyre inkább fellendülőben van a kerékpáros turizmus. Folyamatosan napirenden van az EuroVelo 6, a PilisBike és a Sacravelo kerékpárutak bővítése, fejlesztése. A legfrissebb hír pedig a Kesztölcöt Doroggal összekötő kerékpáros út kialakítása.

Ahogyan azt Vöröskői István polgármestertől és Nyírő Andrástól, a Virágzó Kesztölc Egyesület elnökétől megtudtuk, a település önkormányzata adta be a pályázatot a Kesztölcöt Doroggal összekötő kerékpáros út létrehozására. Az egyesület civil partnerként vesz részt a projektben. Mindkét település lakói nagy örömmel fogadták a hírt, hiszen régóta várat magára a megfelelő útburkolattal bíró, biztonságos bringás út. Eddig ugyanis, ha nyeregbe akartunk pattanni, meg kellett küzdeni a 117-es elkerülő út igen sűrű kamionforgalmával. Ráadásul az eddigi útvonal – a zöld kerékpáros út vezet erre – sajnos annyira keskeny és olyan homokos, hogy nagyon kevesen merészkedtek rá.

Egy másik, ősszel megvalósuló beruházás eredményeként Kesztölc a PilisBike hálózatába is becsatlakozik. Az új, Dorogig vezető szakasszal a település is bekapcsolódhatna a bringás vérkeringésbe, még több turistát bevonzva ezzel a térségbe. A beruházással a dunai és a pilisi kerékpárutak összekapcsolódhatnak, hiszen a turisták ezentúl nemcsak Pannonhalma, hanem Klastrompuszta felé is eltekerhetnek. Ez a beruházás a zsáktelepülés Kesztölc számára óriási jelentőséggel bír. Az eddig csak végállomásként funkcionáló település pihenőpontként jelenhet meg a bringás térképen és az itteni vállalkozások számára is számtalan új lehetőség nyílik. Az eddig három szálláshely mellett (Kostel, Vitek, Erdészház-Turistaszálló) újak létesülhetnek, fejlődhetnek az éttermek és az egyéb turisztikai szolgáltatások. Tervben van a faluközpontban egy kerékpáros pihenő létrehozása is, ahol szervizpont is létesülne, segítve ezzel a bringásokat.

A tervezett út a 117-es úttól indul, ahol villogó lámpa hívja majd fel az autósok figyelmét a keresztező kerékpáros forgalomra. Az akácoson átvezető homokos, mélyen betaposott utat kiszélesítik, megerősitik és aszfaltozzák. Az út a lőtérnél és a kutyatelepnél éri el a dorogi határt. A tervezett út hossza 1,62 km, legnagyobb része önkormányzati terület. A megvalósításhoz a TOP 1.2.1-16 számú felhívásban 60 millió forintra adott be pályázatot az önkormányzat. A pályázat megvalósításához nincs szükség önrészre.

A közelmúltban nyílt kerékpárkölcsönző is a bringás turizmus fejlődését segíti elő. Az Erika Cukrászdában jelképes összegért lehet bicajt bérelni egész napra, így már nemcsak gyalogosan, de a nyeregbe pattanva is megismerhetik a látogatók a település nevezetességeit. Ahogyan azt Dévity Gábor Zoltánnétól, a cukrászda alkalmazottjától megtudtuk, a hiánypótló szolgáltatásra – bár most nyitottak – nagy az érdeklődés. A cukrászdától nem idegen ez a kínálat, hiszen lábatlani üzletük előtt már tavasz óta van bicajos szervizpont. A kesztölci kölcsönző a táti Zoli Kerékpárral együttműködésben jött létre. A bringák vastag gumival vannak felszerelve, így bírják a rázós hegyi terepet is. A kölcsönzéshez személyi igazolványra van szükség.